fbpx

Від чого залежить термін експлуатації металочерепиці

Від чого залежить термін експлуатації металочерепиці

Існують фактори, які певним чином впливають на строк служби металочерепиці. Деякі з них важливі ще на етапі вибору покрівельного матеріалу. Розповідаємо про п’ять головних факторів, які допоможуть забезпечити експлуатацію покрівлі більше 50 років. 

 

 

  • Товщина сталі.

 

Відповідає за стійкість металочерепиці до механічних впливів. Для покрівлі житлового будинку рекомендовано обирати сталь з товщиною не менше ніж 0,50 мм. На господарські будівлі чи складські приміщення можна і меншу товщину металу – 0,40-0,45 мм, але тонке покриття може деформуватися під час монтажу та виглядати непривабливо.

 

 

  • Вміст цинку (магній-цинку). 

 

Допомагає захистити поверхню металочерепиці від корозії та іржі. Більше цинку – надійніше захист. Відповідно до будівельних норм, покрівельні матеріали для житлових будинків можуть містити Zn від 225 г/м2 і вище, а для підсобних приміщень –  Zn від 140 г/м2.

 

Виграшно виділяється на покрівельному ринку німецька сталь ThyssenKrupp з антикорозійним сплавом з цинку та магнію. Дана сировина містить ZM 130 г/м2, що є сильнішим за Zn 275 г/м2. Магній продовжує захисні властивості цинку, захищаючи його від швидкого вимивання. Металочерепиця з такої сталі має офіційну гарантію на наскрізну корозію 30 років, а по факту служить значно довше. 

 

 

  • Полімерне покриття.

 

Глянцеве або матове, з ефектом сяйва кристалів льоду або блиску крапель дощу, у понад 15 кольорах – все це типи полімерного покриття металу з асортименту “Будсервіс”. Всі полімерні покриття забезпечують не тільки естетичні функції, а й надають покрівлі додаткового захисту від механічних пошкоджень. Тому звертайте увагу на строк дії гарантії та рівень захисту від вигорання кольору при виборі металочерепиці. 

 

 

  • Професійність монтажу.

 

Забезпечує довгий термін експлуатації металочерепиці в 50 років і довше. Найчастіше пошкодження металевої покрівлі відбувається ще на стадії монтажу. Це може бути викликано недосвідченістю покрівельників, порушенням технології укладання, неправильно підібраним інструментом, відсутністю усіх необхідних комплектующих планок для покрівлі.

 

  • Регулярна очистка.

 

Продовжує термін служби металевої покрівлі, повертає даху свіжий та чистий вигляд. З часом металочерепиця може покриватися пилом, брудом та мохом. Це помітно погіршує її зовнішній вигляд та прискорює процес зносу полімерного покриття, утворення іржі та корозії, особливо в регіонах з агресивними кліматичними умовами. 

 

Що важливо робити під час догляду за металочерепицею?

  • Щорічний огляд покриття на предмет герметичності, деформації, наявності подряпин. У разі виявлення дефектів вчасно усувати їх.
  • Для профілактики раз на рік варто проводити чистку покрівлі від пилу, листя, сміття. Бруд потрібно мити м’якою ганчіркою чи щіткою. У воду можна додавати неагресивні миючі засоби. 
  • Взимку бажано з даху знімати велике нагромадження снігу. Можна використовувати дерев’яну лопату.
  • При наявності поблизу будинку високих дерев робити обрізку гілок для уникнення тертя.

 

Підведемо підсумки

Термін служби металочерепиці залежить не тільки від її технічних характеристик (товщини металу, з якого вона виготовлена, вмісту цинку, типу полімерного покриття), але й від грамотного монтажу та подальшого догляду. 

 

Відмінна якість металочерепиці та комплектуючих від надійного виробника “Будсервіс” є запорукою, що покрівля служитиме довго.